Правилник

Провеждане на тенис турнири за аматьори и любители (мъже и жени), организирани от Арена Тенис, сдружение АКТИВ и партньори.

1. Дати и места за провеждане на турнирите – виж календара на Arena Tennis Bulgaria

2. Такси за участие валидни от 01.01.2017 до 31.12.2019

2.1. Такси за участие на открити кортове:
– Турнири по единично клей- 25 лв./участник, hard – 28 лв./участник
– Турнири по двойки клей- 25 лв./участник, hard – 28 лв./участник
– Турнири по смесени двойки клей- 25 лв./участник, hard – 28 лв./участник
– Отборни турнири клей- 20 лв./участник, hard – 25 лв./участник
– Паралелно участие в 2 турнира – единично/двойки или двойки/смесени двойки клей- 35 лв./участник, hard – 40 лв./участник

2.2. Такси за участие на закрити кортове:
– Турнири по единично клей- 30 лв./участник, hard – 35 лв./участник
– Турнири по двойки клей- 30 лв./участник, hard – 35 лв./участник
– Турнири по смесени двойки клей- 30 лв./участник, hard – 35 лв./участник
– Отборни турнири клей- 25 лв./участник, hard – 30 лв./участник
– Паралелно участие в 2 турнира – единично/двойки или двойки/смесени двойки клей- 40 лв./участник, hard – 45 лв./участник

2.3. При заплащане на таксите за участие, притежателите на клубни карти ACTIVE ползват съответно 10, 15 и 20 % отстъпка според вида и (сребърна, златна или VIP). Картите се приемат за валидни само ако се използват персонално, не са с изтекъл срок и са снабдени с магнитен носител, чип или баркод и се представят при регистрацията за турнира на оторизираните служебни лица;
* Временни персонални клубни карти ACTIVE се издават и на място след заплащане на годишен членски внос в размер на 15 лв.

2.4. 5 % допълнителна отстъпка за on-line плащане.

* Освободените от такса участници ще бъдат информирани персонално.
** В заплатената такса участие са включени наем за ползване на игрище, наем за използване на топки, такса за организация, такса за главен съдия, медицинско обслужване/при възникнала нужда/
*** В таксата за участие НЕ са включени: Застраховка, транспорт от и до мястото за провеждане на турнира, разходи за спане, храна и напитки, разходи за наплитане на ракети, разходи за организирани мероприятия, коктейли, освен ако не е обявено друго.

3. Записване за участие – извършва се най-късно до 20.00 ч. в деня, предхождащ турнира на tour.arenatennis.bg или на обявените за целта телефони.

4. Начало на турнирите – 9,00 ч., освен ако не е обявено друго.

5. Критерии за участие
Могат да участват всички, които отговарят на следните критерии:
– са родени преди 01.01. 2002 г.
– *не са участвали в състезания от календара на БФТ след 01.01.2006 г;
– не са действащи състезатели, лицензирани треньори, инструктори, преподаватели или студенти по тенис, на възраст под 35 години;

* Настоящи състезатели, лицензирани треньори и инструктори, преподаватели или студенти по тенис, които имат навършени 35 години към 01.01.2017 г и/или са участвали в състезания от календара на БФТ след 2006 г. и техните партньори могат да участвуват в турнирите БЕЗ класиране за елиминационната фаза, като първите няма да получават точки за ранглистата и крайното годишно класиране.

** В турнирите, в които Arena Tennis Bulgaria е само медиен партньор и съорганизатор, правилата се определят от организаторите на турнира и гореизброените критерии не важат. Резултатите от същите НЕ участват за генералното класиране.

6. Категории, ранглисти, формати и дивизии
– Турнирите са във формат МЪЖЕ ЕДИНИЧНО, ЖЕНИ ЕДИНИЧНО, ДВОЙКИ МЪЖЕ, ДВОЙКИ ЖЕНИ, СМЕСЕНИ ДВОЙКИ и ОТБОРНО и са публикувани в календара на лигата;
– Форматите на отборните турнири се обявяват до 30 дни преди провеждането им.
– Участниците НЕ СА разделени във възрастови групи.
– Участниците СА разделени по демографски показатели: ЖЕНИ, МЪЖЕ и СМЕСЕНИ ДВОЙКИ/ОТБОРИ
– Право на участие имат всички навършили 15 години, които отговарят на условията описани в т.5
– През 2017 г. всички турнири ще бъдат в 4 категории – 1000, 500 и 250 и 150 , съответно за мъже и жени.

В края на всеки сезон се провеждат мастърс турнирите за категориите, като по подразбиране се класират първите 8 по ранглиста от сезона, а за останалите 8 места се провеждат квалификации, които трябва да завършат най-късно в последния петък, преди обявената дата на турнира.

Ранглистата в началото на всеки нов сезон се формира, като за всеки участник точковия актив се редуцира до 10 % от общия брой точки в края предходната година.

7. Точкуване

7.1. Категория 150
– Участие в турнир – 5 т.
– Класиране за 1/8 финал – 15 т.
– Класиране за 1/4 финал – 25 т.
– Класиране за 1/2 финал – 50 т.
– Финалист – 90 т.
– Шампион – 150 т.

7.2. Категория 250
– Участие в турнир – 10 т.
– Класиране за 1/8 финал – 25 т.
– Класиране за 1/4 финал – 50 т.
– Класиране за 1/2 финал – 90 т.
– Финалист – 150 т.
– Шампион – 250 т.

7.3. Категория 500
– Участие в турнир – 20 т.
– Класиране за 1/8 финал – 50 т.
– Класиране за 1/4 финал – 100 т.
– Класиране за 1/2 финал – 180 т.
– Финалист – 250 т.
– Шампион – 500 т.

7.4. Категория 1000
– Участие в турнир – 40 т.
– Класиране за 1/8 финал – 100 т.
– Класиране за 1/4 финал – 180 т.
– Класиране за 1/2 финал – 350 т.
– Финалист – 500 т.
– Шампион – 1000 т.

При игри на двойки и смесени двойки и двамата участници получават равен брой точки.При схеми на двойна елиминация, за точкуване се взема предвид долната част на схемата.
При участие в двойка/смесена двойка се събира общият брой точки на участниците и се формира точков актив, който може да има роля в определянето на поставените състезатели за съответния турнир.
Участието в отборни турнири НЕ носи точки за генералното класиране и не се отразява в калкулирането на точков актив за официалната ранглиста.

8. Правила и схеми
– При набиране на брой желаещи за участие до 12 души/двойки/ включително, се играе в 4 групи, като в групите се играе нормален сет до 6 гейма, всеки срещу всеки играч. В турнирите по двойки/смесени двойки се играе без точка за предимство /advantage point/, освен ако не е упоменато друго. Първите двама/или отбора от всяка група преминават напред на 1/4, 1/8 или 1/16 финали, където се играе на директна елиминация до края на турнира. Ако броят на спечелените точки на двама играчи/отбора в групата е равен, се взима предвид директния двубой между тях.
Ако броят на спечелените точки на повече от двама играчи/отбора в групата е равен, се взима предвид първо съотношението спечелени / загубени геймове в мачовете от груповата фаза, като напред се класира играчът/отборът с по-висок коефициент. При евентуално ново равенство се взема в предвид директния двубой между тях.
– При повече от 12 желаещи/двойки/ се играе в групи максимум до 5 участника, или в схема на двойна елиминация по време на целия турнир.
– За поставени състезатели се приемат първите 8 от ранглистата за 2017 г. При игра в групи съответно ще има по един поставен в група, останалите ще бъдат изтеглени на произволен принцип.

9. Съдийство и медицински грижи.
– След изготвянето на регламента ще бъде обявяван и главният съдия/Supervisor/ за всеки един турнир. Той е единственото официално лице, което има право да обявява промени в мачовете, регламента и/или наредбата. Всички действия на участници, спонсори, поддържащ персонал, съорганизатори и медии трябва да бъдат съгласувани и синхронизирани с него.
– На всеки турнир ще бъде осигурено квалифицирано лице на място или на повикване за оказване на медицинска и терапевтична помощ.

10. Настилка, топки и други.
– Турнирите се провеждат на настилки тип КЛЕЙ, изкуствена трева и акрилни, тип GreenSet.
– Официалните топки на турнирите са HEAD ATP, с изключение на турнирите на които ARENA TENNIS е партньор, или на тези, за които предварително е определено друго.

*Важно: Турнири, организирани от други алтернативни аматьорски лиги, клубове, сдружения и асоциации могат да бъдат включени в генералното класиране и да важат за точкуване в категория 150 / регионални и клубни първенства, ако са обявени официално на страницата на Arena Tennis Bulgaria поне 30 дни преди датата, обявена за начало на турнира и отговарят на условията на този правилник.

11. Награди
11.1. За всеки от турнирите ще бъдат определени нематериални/а в някои случаи и материални награди за първите 2-ма /или отбора/ в класирането на турнира.

11.2. За всеки от турнирите ще бъдат предоставени спортни купи, плакети и/или медали за първите 4-ри състезателя/или отбора/ в класирането на турнира. Възможни са промени и определяне на допълнителни бонуси и награди за всички или част от участниците, според указанията на спонсора на конкретното събитие;

11.3. Годишните награди за сезона следва да бъдат официално анонсирани до 30.06 във всяка календарна година