Правилник

Провеждане на тенис турнири за аматьори и любители (мъже и жени), организирани от Арена Тенис и партньори.

1. Дати и места за провеждане на турнирите – според календара на Arena Tennis Bulgaria

2. Такси за участие валидни от 01.12.2021 до 31.12.2022

2.1. Такси за участие на открити кортове (турнири категория 250, 500 & 1000):
– Турнири по единично клей/изкуствена настилка – 40 лв./участник
– Турнири по двойки клей/изкуствена настилка – 40 лв./участник
– Турнири по смесени двойки клей/изкуствена настилка – 40 лв./участник
– Отборни турнири клей/изкуствена настилка – 30 лв./участник
– Паралелно участие в 2 турнира – единично/двойки или двойки/смесени двойки клей/изкуствена настилка – 60 лв./участник
2.2. Такси за участие на открити кортове(турнири категория 150)
– Турнири по единично клей/изкуствена настилка – 30 лв./участник
– Турнири по двойки клей/изкуствена настилка – 30 лв./участник
– Турнири по смесени двойки клей/изкуствена настилка – 30 лв./участник
– Отборни турнири клей/изкуствена настилка – 25 лв./участник
– Паралелно участие в 2 турнира – единично/двойки или двойки/смесени двойки клей/изкуствена настилка – 50 лв./участник

2.3. Такси за участие на закрити кортове (турнири категория 250, 500 & 1000)
– Турнири по единично клей/изкуствена настилка – 45 лв./участник
– Турнири по двойки клей/изкуствена настилка – 45 лв./участник
– Турнири по смесени двойки клей/изкуствена настилка – 45 лв./участник
– Отборни турнири клей/изкуствена настилка – 35 лв./участник
– Паралелно участие в 2 турнира – единично/двойки или двойки/смесени двойки клей/изкуствена настилка – 70 лв./участник

2.3. 10 и 15 % допълнителни отстъпки(съответно за един и два формата) за on-line плащане до 14 дни преди началото на всеки турнир.(Ако е обявено!)

2.4.  Предплатени пакети

* Освободените от такса участници ще бъдат информирани персонално.
** В заплатената такса участие са включени наем за ползване на игрище, наем за използване на топки, такса за организация, такса за главен съдия, медицинско обслужване/при възникнала нужда/
*** В таксата за участие НЕ са включени: Застраховка, транспорт от и до мястото за провеждане на турнира, разходи за спане, храна и напитки, разходи за наплитане на ракети, разходи за организирани мероприятия, коктейли, освен ако не е обявено друго.

3. Записване за участие – извършва се най-късно до 20.00 ч. в деня, предхождащ турнира на tour.arenatennis.bg или на обявените за целта телефони.

4. Начало на турнирите – 9,00 ч., освен ако не е обявено друго.

5. Критерии за участие
Могат да участват всички, които отговарят на следните критерии:
– са родени преди 01.01. 2007 г.
– *не са участвали в състезания от календара на БФТ след 01.01.2012 г;
– не са действащи състезатели, лицензирани треньори, инструктори, преподаватели или студенти по тенис, на възраст под 35 години;

* Настоящи състезатели, треньори и инструктори (лицензирани и нелицензирани), преподаватели или студенти по тенис, които нямат навършени 35 години към 01.01.2022 г и/или са участвали в състезания от календара на БФТ след 2012 г. и техните партньори могат да участвуват в турнирите БЕЗ класиране за елиминационната фаза, като първите няма да получават точки за ранглистата и крайното годишно класиране.

** В турнирите, в които Arena Tennis Bulgaria е само медиен партньор и съорганизатор, правилата се определят от организаторите на турнира и гореизброените критерии не важат. Резултатите от същите НЕ участват за генералното класиране.

6. Категории, ранглисти, формати и дивизии
– Турнирите са във формат МЪЖЕ ЕДИНИЧНО, ЖЕНИ ЕДИНИЧНО, ДВОЙКИ МЪЖЕ, ДВОЙКИ ЖЕНИ, СМЕСЕНИ ДВОЙКИ и ОТБОРНО и са публикувани в календара на лигата;
– Форматите на отборните турнири се обявяват до 30 дни преди провеждането им.
– Участниците НЕ СА разделени във възрастови групи.
– Участниците СА разделени по демографски показатели: ЖЕНИ, МЪЖЕ и СМЕСЕНИ ДВОЙКИ/ОТБОРИ
– Право на участие имат всички навършили 15 години, които отговарят на условията описани в т.5
– През сезон 2021/2022 г. всички турнири ще бъдат в 4 категории – 1000, 500 и 250 и 150 , съответно за мъже и жени.

В края на всеки сезон се провеждат мастърс турнирите за категориите, като по подразбиране се класират първите 8 по ранглиста от сезона, а за останалите 8 места се провеждат квалификации, които трябва да завършат най-късно в последния петък, преди обявената дата на турнира. За участие в МАСТЪРС турнирите се допускат САМО лица, участвали минимум в два от турнирите през сезона или при наличие на незаети места по обявените квоти за всеки формат.
Ранглистата се обновява автоматично всяка седмица. Точките се формират от участие във всички схеми за последната година (12 календарни месеца).

7. Точкуване

7.1. Категория 150
– Участие в турнир – 5 т.
– Класиране за 1/8 финал – 15 т.
– Класиране за 1/4 финал – 25 т.
– Класиране за 1/2 финал – 50 т.
– Финалист – 90 т.
– Шампион – 150 т.

7.2. Категория 250
– Участие в турнир – 10 т.
– Класиране за 1/8 финал – 25 т.
– Класиране за 1/4 финал – 50 т.
– Класиране за 1/2 финал – 90 т.
– Финалист – 150 т.
– Шампион – 250 т.

7.3. Категория 500
– Участие в турнир – 20 т.
– Класиране за 1/8 финал – 50 т.
– Класиране за 1/4 финал – 100 т.
– Класиране за 1/2 финал – 180 т.
– Финалист – 250 т.
– Шампион – 500 т.

7.4. Категория 1000
– Участие в турнир – 40 т.
– Класиране за 1/8 финал – 100 т.
– Класиране за 1/4 финал – 180 т.
– Класиране за 1/2 финал – 350 т.
– Финалист – 500 т.
– Шампион – 1000 т.

При игри на двойки и смесени двойки и двамата участници получават равен брой точки.При схеми на двойна елиминация, за точкуване се взема предвид долната част на схемата.
При участие в двойка/смесена двойка се събира общият брой точки на участниците и се формира точков актив, който може да има роля в определянето на поставените състезатели за съответния турнир.
Участието в отборни турнири НЕ носи точки за генералното класиране и не се отразява в калкулирането на точков актив за официалната ранглиста.

8. Правила и схеми
– При набиране на брой желаещи за участие до 12 души/двойки/ включително, се играе в 4 групи, като в групите се играе нормален сет до 6 гейма, всеки срещу всеки играч. В турнирите по двойки/смесени двойки се играе без точка за предимство /advantage point/, освен ако не е упоменато друго. Първите двама/или отбора от всяка група преминават напред на 1/4, 1/8 или 1/16 финали, където се играе на директна елиминация до края на турнира. Ако броят на спечелените точки на двама играчи/отбора в групата е равен, се взима предвид директния двубой между тях.
Ако броят на спечелените точки на повече от двама играчи/отбора в групата е равен, се взима предвид първо съотношението спечелени / загубени геймове в мачовете от груповата фаза, като напред се класира играчът/отборът с по-висок коефициент. При евентуално ново равенство се взема в предвид директния двубой между тях.
– При повече от 12 желаещи/двойки/ се играе в групи максимум до 5 участника, или в схема на двойна елиминация по време на целия турнир.
– За поставени състезатели се приемат първите 8 от ранглистата за 2020 г. При игра в групи съответно ще има по един поставен в група, останалите ще бъдат изтеглени на произволен принцип.

9. Съдийство и медицински грижи.
– След изготвянето на регламента ще бъде обявяван и главният съдия/когато е обявено и Supervisor/ за всеки един турнир. Той/Те са единствените официални лица, които имат право да обявяват промени в мачовете, регламента и/или наредбата. Всички действия на участници, спонсори, поддържащ персонал, съорганизатори и медии трябва да бъдат съгласувани и синхронизирани с тях.
– На всеки турнир ще бъде осигурено квалифицирано лице на място или на повикване за оказване на медицинска и терапевтична помощ.

10. Настилка, топки и други.
– Турнирите се провеждат на настилки тип КЛЕЙ, изкуствена трева и акрилни, тип GreenSet.
– Официалните топки на турнирите са RS, Wilson, & HEAD TOUR, с изключение на турнирите на които ARENA TENNIS е партньор, или на тези, за които предварително е определено друго.

*Важно: Турнири, организирани от други алтернативни аматьорски лиги, клубове, сдружения и асоциации могат да бъдат включени в генералното класиране и да важат за точкуване в категория 150 / регионални и клубни първенства, ако са обявени официално на страницата на Arena Tennis Bulgaria поне 30 дни преди датата, обявена за начало на турнира и отговарят на условията на този правилник.

11. Награди
11.1. За всеки от турнирите ще бъдат определени нематериални/а в някои случаи и материални награди за първите 2-ма /или отбора/ в класирането на турнира.

11.2. За всеки от турнирите ще бъдат предоставени спортни купи, плакети и/или медали за първите 4-ри състезателя/или отбора/ в класирането на турнира. Възможни са промени и определяне на допълнителни бонуси и награди за всички или част от участниците, според указанията на спонсора на конкретното събитие;

11.3. Годишните награди за сезона следва да бъдат официално анонсирани до 30.03 във всяка календарна година